Sedumdak en Duurzaamheid

Een sedumdak (ook wel groen dak genoemd) is ook een mooi voorbeeld van duurzaamheid. Een sedumdak is een groen dak met sterke vetplantjes erop. Er zijn vele soorten groene daken, maar sedum past op alle soorten daken. Groene daken hebben vele voordelen, zoals een isolerende werking wat leidt tot een warmer huis in de winter en een koeler huis in de zomer. Dit geeft u vooral in de zomer meer comfort. Ook geeft sedum een prachtige uitstraling van het pand of van uw dak. Sedumdaken zijn goed voor het milieu, door bijvoorbeeld het vangen van fijnstof en CO2, het neemt het regenwater op, waardoor het riool wordt ontzien. Allemaal voordelen waar Green Energy Company achter staat.

Zonnepanelen op een sedumdak

Sedumdaken kunnen uitstekend gecombineerd worden met zonnepanelen. Sedumdaken hebben een gunstig effect op de opbrengst van zonnepanelen. De straling van de zon is bij groene daken hoger, doordat het dak meer zonlicht reflecteert dan zwarte EPDM of bitumen daken. Wat vooral helpt is dat het dak door de groenbedekking een lagere temperatuur heeft. Hierdoor warmen de zonnepanelen minder op en houden ze meer rendement. De temperatuur op een dak kan in de zomer oplopen tot 70 graden. Sedumdaken blijven stukken koeler. Uit onderzoek is gebleken dat dit een hoger rendement van 6 – 24% op de zonnepanelen heeft.

Advies over uw situatie?

Voordelen van sedumdaken

☼ Meer rendement van zonnepanelen
☼ Isolatie van het dak
☼ Verhogende waarde voor het pand
☼ Langere levensduur van het dak
☼ Natuurlijke verkoeling van het gebouw door hoge verdamping
☼ Minder geluidsoverlast van de omgeving
☼ Vangen van fijnstof en CO2.
☼ Terugbrengen van de natuur in de stad

Sedumdak: matten of cassettes?

Sedum is een heel sterke plant, maar het kan niet in water staan, dan groeit er mos bij. Het is daarom belangrijk dat er een goede drainage is. In sedumcassettes is die waterafvoer verwerkt in de onderkant.

Verschillen tussen sedummatten en sedumcassettes:

SedummatSedumcassette
Aantal soorten begroeiing per m21212
Percentage begroeiing bij levering95%100%
Bloeiwijze van de sedumsoortengoedzeer goed
Waterverzadigd gewicht per m244 kg58 kg
Aantal keren bemesten per jaaraltijd 2 keerminimaal 1 keer
Bemesten na aanlegjanee

Green Energy Company kiest ervoor alleen te werken met sedumcassettes. Dit omdat de kwaliteit hoger is. Wij werken met Ecofoam cassettes. De eigenschappen van deze cassettes zijn:

☼ uitgefreesde waterafvoerkanalen aan de onderkant
☼ hoogte met sedum is 15 cm
☼ waterbufferend vermogen per m2is 36 liter
☼ per m2 zijn 3,3 cassettes nodig.

Aanleggen sedumdak

Een sedumdak kan alleen geplaatst worden op een volledig waterdicht dak. Op bepaalde soorten daken is eerst een laag dakfolie nodig, zoals op bitumen daken of daken met mastiek leer. Het folie maakt het dak wortelwerend. Hiervoor kan vijverfolie gebruikt worden. De sedumcassettes kunnen daarop geplaatst worden. Bij andere type daken kunnen de cassettes direct op het dakleer komen. Dit zijn bijvoorbeeld zinken daken of van het type EPDM. De sedumcassetes zijn zo licht, dat aanleg op een normaal beloopbaar dak geen probleem is. De cassettes kunnen zowel op platte daken als op schuine daken gelegd worden, maar de hellingshoek moet niet groter zijn dan 30 graden. Op de randen van het dak kan dakgrind gelegd worden, maar dat is niet noodzakelijk.

Onderhoud sedumdaken

Het is, zelfs bij langdurige droogte, niet nodig om het dak water te geven. Het dak onderhoudt zichzelf. Bij langere droogte kan het wel zijn dat het dak rood gaat kleuren. Na de droogte zal het er dan snel weer groen en fris uit zien. Er kan gelopen worden over het dak, zonder dat de plantjes beschadigd raken. Het is goed om er wat sedummest op te strooien, per vierkante meter ongeveer 0,05 kg. Oftewel 1 kg per 20m2

Aanlegkosten sedumdaken

Green Energy Company kan het sedumdak voor u aanleggen in combinatie met de plaatsing van zonnepanelen. De aanleg van de sedumcassettes kost € 17,50 per m2.

Neem contact op

Subsidie groene daken

Steeds meer gemeenten kiezen ervoor om het aanleggen van een groen dak of groene gevel te stimuleren. Hieronder kunt u de regelingen zien van een aantal grote gemeenten. Voor meer informatie over uw woonsituatie kunt u contact met ons opnemen. Wij adviseren u graag over subsidie voor sedumdaken en zonnepanelen.

Groningen

De gemeente Groningen biedt aan subsidie voor woningen, bedrijven en instellingen die een groen dak willen realiseren wat minimaal minimaal 6 m2 is. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van de grootte van uw dak:

  • 30 euro per m2 voor oppervlakten tussen 6 tot 100 m2
  • 20 euro per m2 voor oppervlakten vanaf 100 tot 250 m2
  • 10 euro per m2 voor oppervlakten vanaf 250 tot 1000 m2

Kijk voor alle voorwaarden en meer informatie op de pagina Subsidie groen dak aanvragen van de Gemeente Groningen.

Amsterdam

De gemeente Amsterdam biedt subsidie voor particulieren en bedrijven die een groen dak en/of groene gevel willen realiseren. Indien u een groen dak wilt, dient uw dak een minimaal oppervlakte van 30 m2 te hebben. Is uw dak kleiner? Dan mag u ook meerdere daken in 1 aanvraag samenvoegen om boven de 30 m2 te komen, bijvoorbeeld samen met uw buren. De hoogte van het subsidiebedrag voor een groen dak is maximaal 50% van de kosten. Heeft uw groene dak een waterbergende capaciteit van 50 liter per m2, dan krijgt u maximaal €30,- per m2 subsidie. Is het meer dan 50 liter per m2, dan krijgt u maximaal €50,- per m2 subsidie. Het maximale subsidiebedrag is €50.000,-.

De subsidie voor een groene gevel (welke minimaal 30 m2 dient te zijn) is maximaal 50% van de sub­si­di­a­be­le kosten. Het maximale subsidiebedrag is bij een groene gevel €10.000,- per aanvraag. Voor een gevel die wortelt in de grond (bijv. klimop) krijgt u maximaal €30,- per m2 . Als uw gevel wortelt in een constructie wordt maximaal €50,- per m2 gesubsidieerd. Kijk voor alle voorwaarden en meer informatie op de pagina Subsidie Groene daken en gevels van de gemeente Amsterdam.

Amstelveen

Voor particulieren en ondernemingen in Amstelveen die een groen dak en/of groene gevel willen aanleggen, biedt gemeente Amstelveen subsidie. Om in aanmerking te komen voor de subsidie dient het minimale dakoppervlakte 15 m2 te zijn, voor een groene gevel is dit minimaal 30% van de geveloppervlakte. Als uw dak niet boven de minimale oppervlakte van 15m2 komt, kunt u ook een aanvraag indienen tezamen met uw buren om zo toch boven de 15 m2 gekomen. De daken hoeven niet aaneengesloten te zijn. De gemeente subsidieert maximaal 50% van de gemaakte kosten tot een maximum van €25.000,-. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het type groene dak:

  • basis groen dak: €50,- per m2
  • groen dak plus: €60,- per m2
  • groen gevel: €30,- per m2
  • verticale tuin: €50,- per m2

Kijk voor alle voorwaarden en meer informatie op de pagina Subsidie Groen op gebouwen van de gemeente Amstelveen.

Den Haag

Inwoners of ondernemers in de gemeente Den Haag kunnen gebruikmaken van subsidie op groene daken. De gemeente Den Haag stelt €25,- per m2 ter beschikking tot een maximum van 50% van de aanlegkosten. Het dak dient hierbij minimaal 10 m2 te zijn met een maximale helling van 35 graden. U krijgt in totaal niet meer dan €10.000 per aanvraag van de gemeente Den Haag. Kijk voor alle voorwaarden en meer informatie op de pagina Subsidie groene daken van de gemeente Den Haag.

Rotterdam

De gemeente Rotterdam biedt subsidie aan particulieren voor groene daken, indien het aan te leggen groene oppervlakte minimaal 10 m2 is. Voor sociale verhuurders en bedrijven is de subsidie 50% van de kosten. Dit is tot maximaal € 15 per m2 afgemaakt groen dak. Kijk voor alle voorwaarden en meer informatie op de pagina Subsidie groene daken van de gemeente Rotterdam.

Utrecht 

De hoogte van de subsidie voor een groen dak in Utrecht is afhankelijk van het type dak. De gemeente Utrecht maakt daarbij onderscheid tussen een ‘intensief groen dak’ en een ‘extensief groen dak’. Bij een intensief groen dak is de subsidie 50% van de kosten met een maximum van €50 per m2. Bij een extensief groen dak is de subsidie 25% van de kosten met een maximum van €30 per m2. Het dak dient in elk geval groter te zijn dan 20 men niet steiler dan 15 graden. De subsidie is maximaal € 20.000 per aanvraag. Kijk voor alle voorwaarden en meer informatie op de pagina Groene daken, subsidie aanvragen van de gemeente Utrecht.

Soest

De subsidieregeling van de gemeente Soest vergoedt 33% van de aanlegkosten (met toebehoren) en er kan een maximale subsidie verleend worden van €30,- per m2. De subsidie is maximaal €20.000,- per gebouw. Kijk voor alle voorwaarden en meer informatie de pagina Subsidie groene daken van de gemeente Soest.

Projecten met sedum dak

Green Energy Company plaatst sedum daken met zonnepanelen. Hieronder ziet u enkele van onze eerdere projecten voor particulieren en bedrijven.

Zonnepanelen geplaatst in Den Haag

Aantal zonnepanelen: 14 zonnepanelen

Type zonnepanelen: Axitec 300 Wp

Totaal vermogen: 4.200 Wp

Meer over dit project

Zonnepanelen geplaatst met Sedumdak

Aantal zonnepanelen: 8 zonnepanelen

Type zonnepanelen: Trina Solar 275 Wp

Totaal vermogen = 2200 Wp

Meer over dit project

Zonnepanelen geplaatst in Rotterdam

Aantal zonnepanelen: 16 zonnepanelen

Type zonnepanelen: Luxor glas-glas 310 Wp

Dakbedekking vernieuwd

Meer over dit project

Heeft u interesse of wilt u eventueel meer informatie?