Wie is EV-Box?

EV-Box is internationaal marktleider van laadstations en heeft 60% van het marktaandeel in Nederland. De laadpalen van EV-Box zijn 100% duurzaam en hebben het beste beheersysteem. Met slimme laadstations, cloud software en app, biedt EV-Box als internationale marktleider de beste laadoplossingen voor thuis, bedrijven, winkels, faciliteiten en gemeentes. EV-Box faciliteert bovendien openbare laadnetwerken in verschillende landen. EV-Box laadstations zijn universeel en kunnen toegepast worden op elke elektrische auto.

Waarom zou ik elektrisch rijden ?

 1. Het is goedkoper

Elektrische auto’s besparen per jaar tot meer dan 75% van de conventionele benzineconsumptie en komen bovendien in aanmerking voor een breed scala aan overheidssubsidies en andere fiscale voordelen wereldwijd. Hier vind u een overzicht van alle voordelen waar wij van kunnen profiteren in Nederland.

 1. Het is zelfvoorzienend.

Bij elektrisch rijden hoeft u zich niet langer te bekommeren om het vinden van een tankstation. In plaats daarvan kunt u elders van uw dag genieten, terwijl uw auto aan een laadstation wordt opgeladen. Met een toenemende beschikbaarheid van particuliere zonnepanelen, kunnen wij zelfs onze eigen elektriciteit opwekken. Zo wordt EV laden over de langere termijn nóg voordeliger.

In Nederland kunt u via de website van diverse gemeenten een verzoek indienen voor publieke laadpalen bij u in de buurt of langs uw dagelijkse route.

 1. Het is schoon.

Elektrisch rijden produceert geen schadelijke fijnstoffen en laat een verminderd CO2 voetspoor achter. Natuurlijk komt er wel nog steeds uitstoot voor bij het opwekken van elektriciteit. Toch is er door een recent onderzoek door het Amerikaanse Union of Concerned Scientists aangetoond dat de uitstoot nog steeds significant minder is dan bij een benzine/diesel-auto. Daar komt bij dat elektriciteitsnetwerken steeds meer worden voorzien van schone energie zoals zonne- en windenergie. Dit belooft uiteraard nóg schonere laadbeurten voor EV’s.

 1. Het is simpel.

Ondanks dat het een geavanceerd technologie is, zijn elektrische auto’s verrassend simpel te onderhouden. De afwezigheid van een benzine- of diesel-motor betekent dat er minder bewegende stukken zijn. Dit zorgt ervoor dat de kosten van onderhoud veel lager zijn en dat er nooit olie vervangen hoeft te worden. Remblokken zullen wel periodieke onderhoud vereisen, maar lang niet zoveel als conventionele auto’s, voornamelijk dankzij de aanwezigheid van recuperatieremmen. De instant torsie, verbeterde range en een volledig geluidloze rit, maken elektrische auto’s bovendien een waar plezier om mee te rijden.

 1. Het is duurzaam

Het opladen gebeurt bijna altijd thuis tijdens een goede nachtrust, of op het werk tijdens kantooruren. De radius van elke elektrische auto is meer dan genoeg om ons dagelijkse woon-werk afstand af te leggen in Nederland? Met batterijen van grotere capaciteit, meerdere laadpunten en snelladers, zullen elektrische auto’s met slechts één laadbeurt nog langere afstanden afleggen binnen een kortere laadtijd.

Waar kan ik mijn auto laden?

WaarAutoOpladen

THUIS in een privé-garage / op een privé-oprijlaan/-parkeerplaats of bij een toegewezen/gedeelde parkeerplaats (gebruikelijk bij appartementen).

OP HET WERK bij de parkeerplaats van uw kantoorpand, gereserveerd of (semi)openbaar mogelijk.

IN HET OPENBAAR langs de straten, langs de snelweg of bij alle publieke parkeerfaciliteiten die u zich kunt bedenken, zoals winkelcentra, restaurants, hotels, ziekenhuizen, enzovoort. Of u toegang heeft tot alle openbare laadpunten hangt af of uw laadpas is geactiveerd op “interoperabiliteit”. Met een interoperabele laadpas kunt uw auto laden bij verschillende laadpaal-providers.

Hoe lang duurt het om mijn auto te laden?

Hoelangduurtautoopladen

De tijdsduur is afhankelijk van verschillende variabelen, zoals de status van de batterij, het vermogen van de batterij, het vermogen en de instellingen van het laadstation. Plug-in hybrides vereisen zo’n 1-4 uur laden tot de batterij volledig is opgeladen. Vol-elektrische auto’s vereisen zo’n 4-8 uur laden.

Gemiddeld zijn alle auto’s thuis tot zo’n 14 uur aangesloten op het laadstation. Op het werk is dit ruim 8 uur. Wanneer u dus zowel thuis als op het werk toegang heeft tot een laadstation, is deze tijd meer dan genoeg om uw auto tot 100% op te laden.

REGULIER STOPCONTACT: Wees gewaarschuwd indien u uw elektrische auto oplaadt aan een regulier stopcontact. Dit vereist namelijk een speciale laadkabel die kortsluiting en oververhitting voorkomt. U zult tevens een stopcontact vlakbij uw auto moeten hebben; het is van uiterst belang nooit een verlengsnoer te gebruiken bij het opladen van uw auto.

LAADPAAL: Dit is de meest aanbevolen laadmethode, omdat het veilig, verantwoord én efficiënt gebruik maakt van het vermogen van uw auto en uw energiebron (zoals uw huis of een kantoorpand). Een laadstation laadt tot 8 keer sneller dan een regulier stopcontact. Dit betekent dat alle elektrische auto’s tussen 1-4 uur volledig opgeladen kunnen worden. Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende batterijvermogen en hun bijbehorende laadtijd:

Tabel Auto Opladen

Hoe lang het laden duurt varieert afhangend van het land waar u zich bevindt, de status van uw batterij en haar vermogen, de buitentemperatuur, het gewicht dat uw auto met zich mee brengt, de laadaccessoires die u gebruikt en uw rij-stijl.

Bij de helft van de totale laadtijd, zal de batterij al tot 80% geladen zijn. De laatste 20% van de batterij wordt geladen via zogenaamde “trickle-“of “drip charging”. Deze methode waarborgt de kwaliteit van de batterij en zorgt ervoor dat deze zo lang mogelijk meegaat.

SNELLAADSTATIONS: Snellaadstations ontpoppen zich meestal buiten de steden en langs de snelwegen. Door relatief hoge kosten van hardware en installatiebenodigdheden, zijn zulke laadstations vrijwel uitsluitend aangekocht en geïnstalleerd op verzoek van lokale gemeenten en overheden. Hoewel een snellaadstation razendsnel oplaadt (20-30 minuten), is het enkel in staat een EV op te laden tot slechts 80%.

Hoeveel kost het mij om mijn auto op te laden?

HoeveelKostAutoOpladen

Elektrische auto’s zijn gegarandeerd vele malen goedkoper te “tanken” dan hun traditionele tegenhangers (met benzine-/dieselmotor). Omdat elk land en gemeente lokale energie-regulering, -kosten en fiscale voordelen hanteert, adviseren wij u altijd de website van uw gemeentewebsite te raadplegen.

In Nederland liggen de gemiddelde kosten voor elektrisch laden 22-35 eurocent per kWh. Laten we een voorbeeld nemen van een elektrische auto met een lege accu en ongeveer 12 kWh accuvermogen. In de meeste gevallen zal deze auto tussen 60-80 km op één laadbeurt kunnen rijden. In dit geval zal het opladen 12 x 0.22 = 2.64 EUR kosten. Dit betekent dat het stroomverbruik per km slechts 0.03 – 0.04 EUR bedraagt.

Gaat mijn stroomrekening omhoog?

GaatMijnStroomrekeningOmhoog

Ja. In Nederland telt het stroomverbruik per gemiddeld huishouden jaarlijks 3500 kW. Een elektrische auto verbruikt gemiddeld 3000 kW per jaar, op basis van een jaarlijks afgelegde afstand van 15.000 km. Toch valt er nog altijd stroom te besparen. Met een laadstation tot uw beschikking, kunt u ervoor kiezen uw auto ’s nachts op te laden, zodat u kunt profiteren van lagere stroomkosten. Dankzij de beschikbaarheid van zonnepanelen, kunt u bovendien uw eigen elektriciteit opwekken. Zo wordt het opladen van uw elektrische auto over de langere termijn gegarandeerd voordeliger.

Kan ik mijn auto opladen aan alle laadpunten?

KanIkMijnAutoOpladenBijAlleLaadPunten

Ja en nee. Zoals alle reguliere stopcontacten, kunnen laadpalen verschillende contactdozen hebben afhangend van het land waar u zich bevindt en de oorsprong van uw elektrische auto. Om ons gemakkelijk te maken, hebben alle autofabrikanten gelukkig het aantal kabels in de omgang tot 2 typen beperkt. Vanaf de autokant, is de Type 1 contactdoos is gebruikelijk voor Japanse en Amerikaanse voertuigen en Type 2 gebruikelijk voor Europese voertuigen. Let op: Tesla’s in de VS hebben een speciaal type contactdoos, terwijl Europese Tesla’s wel voorzien zijn van een Type 2 contactdoos. Vanaf de kant van het laadstation, zijn alle laadpalen in Europa en de VS voorzien zijn van een Type 2 contactdoos. Een uitzondering hierbij zijn laadpalen met vaste kabels; bij dergelijke laders zou u zelf moeten controleren of de kabel van het laadstation past in uw auto.

Hoeveel onderhoud heeft een laadpaal nodig?

HoeveelOnderhoudHeeftEenLaadpaalNodig

Zeer weinig. Ondanks haar geavanceerde technologie, is een elektrische auto gemakkelijk te onderhouden. Hetzelfde geldt voor laadpalen. Indien de laadpaal verantwoord is geïnstalleerd en modulair is opgebouwd (zoals onze laadpalen), zal elk onderdeel gemakkelijk vervangen kunnen worden. EV-Box laadpalen hebben een online verbinding, wat ons dus in staat stelt problemen direct op te lossen op afstand. Wel zo handig, want zo kunt u weer snel op weg.

Hoe kan ik mijn laadkosten verrekenen?

HoeKanikMijnLaadkostenVerrekenen

Zo gepiept. Bij EV-Box ontvangt u standaard een laadpas bij aankoop van een laadpaal of u abonneert u op een laadpas-abonnement. Bij het starten en stoppen van elke laadsessie met uw laadpas, worden al uw laadsessies geregistreerd in onze BackOffice. Met een account op onze BackOffice kunt u de verrekening van deze laadkosten automatiseren. Zo sturen wij maandelijk de factuur door naar u werkgever en hoeft u simpelweg de vergoeding te ontvangen. Voor de werkgever kunnen wij tevens de verrekening verzorgen. Hier vindt u meer informatie over automatische verrekening van laadkosten.

Is het nodig om zonnepanelen te verzekeren?

Wanneer de zonnepanelen op een eigen woning liggen, dan vallen ze onder de bestaande opstalverzekering van de woning. Bent u geen eigenaar van de woning, dan is het verstandig om te kijken of een extra verzekering nodig is. Heeft u een huurwoning en een inboedelverzekering, dan is de kans groot dat de zonnepanelen niet gedekt zijn.

Wat is de levensduur van een systeem?

Een zonnepanelen systeem kan gemiddeld 25 jaar mee als er altijd goed onderhoud voor uitgevoerd. Dit geldt niet voor de omvormer, die 7 tot 10 jaar meegaat. Dit hangt van een paar zaken af.

 • Er moet in ieder geval voldoende ruimte zijn om de omvormer zijn warmte af te laten voeren.
 • De omvormer moet beschermd worden tegen agressieve stoffen (bijv. ammoniak in agrarische omgeving)
 • Desondanks is het aan te raden ook deze omvormers te beschermen tegen direct zonlicht en neerslag.

Let op: sommige bedrijven adviseren dat de omvormer iets kleiner moet zijn dan de pv-generator om meer vermogen te halen, dat is echter niet correct.

Als het omvormervermogen te laag is ten opzichte van het generatorvermogen heeft dit een kortere levensduur tot gevolg en treden er verliezen en snellere slijtage op. Een overschrijding van het spanningsbereik zorgt zelfs voor onherstelbare schade aan de omvormer.

Wordt de garantie verlengd na reparatie of onderhoud?

Reparatie of vervanging van de zonnepanelen en/of overige onderdelen van het PV-panelensysteem leiden niet tot verlenging van de garantietermijn. De oorspronkelijke garantietermijn blijft van toepassing.

Hoe werkt de garantie?

De garantie voor zonnepanelen bestaat uit;

 • Productgarantie: meestal 10-12 jaar. Op de offerte staat vermeld hoe lang het precies is. Dit is afhankelijk van de zonnepanelen producent.
 • Vermogensgarantie: meestal 90% na 10 jaar en 80% na 25 jaar. Hoe lang precies zal op onze offerte vermeld staan.
 • Omvormer productgarantie: meestal 5 jaar met de mogelijkheid om dit te verlengen tot 10 of 25 jaar.
 • Montage garantie: 10 jaar en 20 jaar product garantie op het montage materiaal.

Ook hiervoor geldt dat dit op de offerte vermeld wordt.

 • Installatie garantie: met Green Energy Company kunt u 15 jaar lang zorgeloos genieten van het rendement van uw investering. Gedurende deze gehele periode heeft u garantie op bedrijfszekerheid! Ook voor onderdelen die een beperkte fabrieksgarantie hebben (bijvoorbeeld de omvormer) biedt het fonds een kosteloze service voor de vervanging. Vijf tot zeven jaar na installatie zorgen wij voor een volledige controle op de werking en efficiency van uw systeem.

Hoe werkt de collectiviteitskorting?

Mochten naast u, ook andere woningbezitters bij u in de buurt of elders, overwegen over te gaan op zonnepanelen, dan kunt u gezamenlijk een project aanmelden. Ieder van u ontvangt in dat geval een offerte betreffende de eigen woning. Wanneer minimaal 3 woningen overgaan op zonnepanelen, ontvangt iedere woning een collectiviteitskorting van 10% op het zonnepanelensysteem.
Het maakt hierbij niet uit of de woningen aan elkaar grenzen.

Heb ik een bouwvergunning nodig?

In principe heeft u geen vergunning nodig wanneer de panelen op uw schuine dak niet uitsteken of wanneer bij platte daken de hellingshoek niet hoger is dan de randen van het dak of de zonnepanelen niet dichtbij de dakranden zijn geplaatst.

Woont u in een beschermd dorps- of stadsgezicht dan dient u aan de voorwaarden van het ministerie van binnenlands zaken te voldoen. Die voorwaarden kunt u hier vinden.

Hoeveel subsidie kan ik krijgen?

Op dit moment bestaat er geen subsidie voor particulieren. Particulieren kunnen wel profiteren door de BTW op de installatie terug te vragen. Dat is ongeveer 16-18% van de totale investering.

Ondernemers kunnen profiteren van KIA en EIA aftrek. (Voor kleine verbruikers tot 3 * 80A). Grotere verbruikers (aansluitingen boven 3 * 80A) kunnen gebruik maken van de SDE+ subsidie. Hoe de hoogte van de SDE+ subsidie wordt bepaald kunt u lezen op deze pagina: berekening.

Voor meer informatie over de SDE+ subsidie kunt u hier klikken.

Waarom moet uw installatie aangemeld worden?

 1. Geld

Als u meer energie produceert dan verbruikt, wordt deze energie op het elektriciteitsnet gezet. Uw energieleverancier verrekent deze teruglevering met de normale levering, dat noemen we salderen.

 1. Milieu

Steeds meer consumenten gaan zelf duurzame energie produceren. Het is van belang om al deze duurzame productie nauwkeurig in kaart te brengen. Zo kan bijvoorbeeld de overheid zien welke technieken een extra stimulans nodig hebben.

 1. Veiligheid

De netbeheerder is verantwoordelijk voor de veiligheid van het netwerk. Hij wil graag weten welke klanten zelf energie leveren aan het net. Dit is van belang bij storingen, werkzaamheden of calamiteiten. Registreer uw productie-installatie voor uw eigen veiligheid en die van de monteur.

Wat moet ik doen om terug te kunnen leveren aan het net?

De installatie moet aangemeld worden bij uw netbeheerder. Het liefst voordat de installatie plaats vindt. Dat kan via www.energieleveren.nl of door een email of brief te sturen naar uw netbeheerder. Vermeld dan de volgende gegevens:

 • adres, postcode en woonplaats
 • EAN-code van de aansluiting
 • telefoonnummer en e-mailadres
 • type installatie (bijvoorbeeld zonnepanelen)
 • het Wattpiekvermogen van de installatie

Ontvang ik een vergoeding van mijn energieleverancier voor mijn geleverde stroom?

Alles wat u zelf aan stroom opwekt en verbruikt, kost u – behalve de investeringskosten – niets. U kunt uw energieverbruik wegstrepen tegen de door u opgewekte energie. Dit wordt ook wel salderen genoemd.

Het teveel aan opgewekte stroom dat u niet verbruikt wordt teruggeleverd aan uw energieleverancier. Hiervoor ontvangt u op uw jaarafrekening een zogenaamde terugleververgoeding. De hoogte van deze vergoeding verschilt per leverancier. Het kan om die reden rendabel zijn om over te stappen naar een andere maatschappij die een betere vergoeding geeft. Om het precies na te gaan voor uw situatie, kunt u hier klikken.

Wanneer u minder stroom levert dan dat u verbruikt, neemt u automatisch weer stroom af van uw energieleverancier. Op uw jaarafrekening wordt de teveel gebruikte energie, door uw maatschappij dan in rekening gebracht.

Ontvang ik van mijn leverancier grijze of groene energie?

Bij de jaarafrekening van uw energieleverancier ontvangt u een stroometiket, dat inzicht geeft in de samenstelling van de geleverde elektriciteit. U kunt zien of uw leverancier grijze of duurzame energiebronnen gebruikt voor het opwekken van elektriciteit. Dit heeft echter geen enkele invloed op uw keuze om over te gaan op groene energie. Het is goed mogelijk dat u nu grijze energie ontvangt en straks groene energie teruglevert.